321dílna a rozjezd s velkým “R”

321dílna

Na konci roku mívám vnitřní potřebu bilancovat. V duchu si říct, co se podařilo a na co jsem hrdá. Co se naopak nepovedlo, co změnit, vylepšit nebo v čem pokračovat. Hodit si v hlavě na pomyslný papír plusy, mínusy, cíle a plány, abych se k nim mohla ve chvílích marnosti a trudomyslnosti vracet. Co se na 100% povedlo byl rozjezd Druhého kola díky účasti v akcelerátor 321dílna.

Rok rozjezdu & 321dílna

Ve vůbec prvním článku “Jak se druhé kolo začalo roztáčet” jsem popisovala dlouhou cestu od první myšlenky k pomalé a místy i trnité realizaci. Letos to už ale konečně klaplo a Druhé kolo se roztočilo. Dosáhlo prvních měřitelných výsledků a já jsem se přesvědčila o tom, že má smysl a že někoho zajímá. Nestalo by se tak, kdybych jednoho únorového odpoledne neotevřela Instagram a neobjevila 321dílnu, akcelerační program pod záštitou Nadace Lilie & Karla Janečkových.

Na fotografii u příspěvku to byl právě Karel Janeček. V ruce držel dřevěnou kostku s logem 321dílny. Hned první věta upoutala moji pozornost. “Máte v hlavě myšlenku, která řeší inovativním způsobem nějaký společenský problém? Pomůžeme vám s její realizací!” Po x vlnách, kdy jsem se zas a znovu pouštěla do projektu s odhodláním “teď už to dotáhnu a spustím”, jsem si řekla, že pomoc by se mi víc než hodila. Vždyť takovou myšlenku už dlouho v hlavě nosím. Ihned jsem se přihlásila do první části akcelerátoru na workshop Základy byznysové gramotnosti.

Vzít to za správný konec

Workshop mi doslova otevřel oči. A to jsem prosím vystudovaná inženýrka ekonomie s dlouholetou praxí v marketingu. Proč máme tendenci se do nápadu zamilovat tak, že se v první řadě neptáme, jestli to vůbec někoho zajímá? Proč se hned vrháme do návrhů loga, zakládání profilů na všech sociálních sítích nebo budování webových stránek? Vždyť to stojí až příliš času a peněz. Došlo mi, že je potřeba vzít všechno za ten druhý, správný konec. 

Moje nadšení z prvního workshopu bylo tak silné, že jsem se s projektem přihlásila do druhé fáze akcelerátoru. Tam na maximálně 12 vybraných projektů čekal tým lektorů a mentorů a série přednášek a workshopů nabitých informacemi, know-how, zkušenostmi a cennými radami.

Třetí fáze, kdy se to zbortí

Vyplněním přihlášky jsem strávila několik hodin, několikrát jsem ji zrevidovala, upravovala a ladila každý detail. Několik dní na to jsem dostala pozvánku na online rozhovor a v té chvíli jsem věděla, že když jsem došla až sem, klapne to. A tak se stalo. 🙂 Druhé kolo bylo z desítek, možná stovek projektů vybráno mezi 11 projektů, které dostaly možnost a šanci zúčastnit se třetí fáze akceleračního programu.

Prošli jsme fází ověření byznys modelu, strategickým a finančním plánováním, naučili se, jak projekt komunikovat, jak pracovat s vlastním talentem a jak si stanovit hodnoty. Naše projekty se v průběhu jednoho měsíce zbortily, aby mohly záhy vzniknout znovu a mnohem lepší, než jak jsme si je na samém začátku vysnily.

Co si přát do 2022?

Troufám si říct, že Druhé kolo by nikdy nedošlo na startovní čáru a nerozběhlo se bez podpory projektu 321dílna, lektorů, mentorů a celé 321 komunity, jejíž součástí jsme se stali. Všem tak patří můj velký dík.

A když se vrátím k bilancování a plánům na příští rok; věřím, že Druhé kolo přejde do vyšších otáček a bude zdravě růst a plnit to, co si předsevzalo; totiž to, abyste doma měli jen takové hračky, které vaše děti potřebují. Ty ostatní vám pomůžeme poslat dál.

321dílna a rozjezd s velkým “R”

Máte-li v hlavě myšlenku, která inovativně řeší nějaký společenský problém, teď je ta chvíle, kdy se můžete přihlásit do dalšího ročníku 321dílny. Neváhejte, stojí to za to! 🙂

Další články