Nejlepší zimní aktivity s dětmi venku

nejlepší zimní aktivity pro děti

Zima je obdobím klidu, časem, kdy příroda spí a nabírá síly na jaro. I my trávíme víc času doma a věnujeme se činnostem, na které nemáme tolik času přes rok. Pro děti je ale zima ročním obdobím, kdy mohou objevovat krásu chladného počasí, zimních aktivit a změn v přírodě. V tomto článku najdete několik nápadů na zimní aktivity s dětmi venku, které budou děti bavit.

Pohybové aktivity

Znáte to rčení “Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení”? Zima nabízí stejně jako kterékoliv jiné roční období spoustu možností, jak trávit čas venku. Nezapomeňte se proto s dětmi náležitě “obalit” jako cibule do více vrstev a vyrazte ven! Ať už je sníh, nebo ne, ať mrze, až praští, nebo je obleva, příroda nabízí pestré možnosti, jak se pohybově vydovádět venku.

1. Procházky v přírodě

I když příroda spí, stále je v ní co objevovat. Nechte děti, ať pozorují a popisují, jak příroda přezimuje, jak vypadají stromy a rostliny v zimě. I zvířata se v zimě chovají jinak. Povídejte si s dětmi o tom, jak zvířátka přečkávají zimu, čím se v zimě krmí a jak mi my, lidé, můžeme pomoci zimu přečkat.

2. Průzkum lesa

Máte v okolí les nebo remízek? Vydejte se na průzkum a přibalte si s sebou pár jablíček nebo mrkví. Zapátrejte po krmelci nebo místě, kde můžete zvířátkům nechat něco na zub. Zaposlouchejte se do ticha, které v lese v zimě vládne. Třeba budete mít štěstí a nějaké zvířátko uvidíte.

3. Sněhové radovánky

Na sněhovou pokrývku se všichni těšíme, teprve s ní přichází ta pravá zima. Oprašte pekáče, boby nebo sáňky a vyjdete se na projížďku. Po ulici, po chodníku, po poli, po zahradě, kamkoliv vám to sněhová pokrývka dovolí. Máte-li v okolí kopec, pak na nic nečekejte a hurá na něj! Ukažte dětem, jak jste jako malí sáňkovali, není se čeho bát.

4. Bruslení

Ne každá zima přeje bruslení na zamrznutých rybnících a potocích. V takových případech se můžete vydat s dětmi na nejbližší zimní stadión, kde si můžete brusle vypůjčit. Rybník je ale rybník a když příroda nadělí, je takové venkovní bruslení zážitek na celou zimu. Připravte si termosku s čajem, svačinu a vydejte se objevit krásu zimního venkovního bruslení na ledu.

5. Zimní turistika

Malé i velké milovníky turistiky a delších procházek ani zima nezastaví. Podívejte se po přírodních turistických zajímavostech ve vašem okolí a naplánujte si krátký výšlap nebo okruh s nějakým zajímavým cílem. Tím může být les, rybník nebo rozhledna, ale i příjemná kavárna nebo cukrárna, kde se s dětmi po svém putování ohřejete a posilníte. Určitě ale věnujte pozornost zimní výbavě. Do teplých zimních bot volte ideálně vlněné ponožky, na tělo alespoň tři vrstvy funkčního oblečení, které patří i pod svrchní kalhoty, na hlavu vlněnou čepici a na ruce teplé nepromokavé rukavice.

Nejlepší zimní aktivity s dětmi venku

Vzdělávací aktivity

Strávit čas na čerstvém zimním vzduchu a k tomu se ještě něco nového naučit nebo dozvědět. Pokud hledáte aktivity, u kterých děti zaměstnají nejen tělo, ale i hlavu, tady je pár tipů.

6. Pozorování ptáků

Vydejte se s dětmi do lesa, parku nebo remízku, vezměte si s sebou atlas ptáků a pozorujte přírodu kolem sebe. I když zvířátka v zimě odpočívají, neplatí to pro ptáky. Ty můžeme pozorovat po celý rok. V zimě můžete vidět ty, kteří se nikam nestěhují a přezimují tady. K takovým patří třeba pěnkavy, čečetky nebo havran polní. Na zahradách a všude tam, kde zůstala nesklizená jablka se rádi krmí hejna drozdů a kosů. Živo bývá také na polích, kde loví potravu dravci. U vodních toků můžete spatřit morčáky, poláky, hoholy, husy nebo potáplice.

7. Pokusy a tvoření s ledem

Využijte zimu k provádění vědeckých experimentů a odhalte s dětmi tajemství ledu. Víte, jakou má led hustotu? Rozpouští ho sůl rychleji? Pozorujte s dětmi, jak se chová kousek ledu na slunci a jak ve stínu. Vyrobit si můžete ledovou lampu nebo lampičku.  Záleží, jak velkou nádobu použijete. Větší nádobu (např. misku) napusťte do poloviny vodou. Vložte do ní menší nádobu dnem vzhůru a zatižte ji (např. kamenem). Po zamrznutí opatrně vyndejte nejprve menší nádobu. Teprve potom vysuňte z ledu i samotnou ledovou lampu z větší nádoby. Po setmění vložte do lampy svíčku a užijte si krásné světlo, které vydává.

Nejlepší zimní aktivity s dětmi venku
8. Pozorování měsíce a hvězd

Zima často nabízí jasné noční nebe ideální pro pozorování. Vysvětlete dětem základy astronomie a pozorujte společně měsíc, planety a souhvězdí. Můžete také zkoumat různé fáze měsíce nebo sledovat, jak se hvězdy během večera mění. Za ještě lepším pozorováním hvězd se můžete s dětmi vypravit do hvězdárny. Dlouhé noci jsou totiž jedním z nejvýhodnějších období pro pozorování oblohy.

Kromě toho, že píšeme tento blog, provozujeme také e-shop Druhé kolo, ve kterém najdete hračky pro děti, které sice už někde dosloužily, ale jinde mohou udělat ještě hodně radosti. Jsou ve velmi dobrém stavu, kvalitní, moderní a za výhodnou cenu. Přejděte do našeho e-shopu a přesvědčte se.

Další články