7 tipů na podzimní aktivity pro děti

7 tipů na podzimní aktivity pro děti

Podzim je období, kdy se příroda chystá pomalu ke spánku. Než se tak stane, nabízí nám barevnou podívanou, kterou je potřeba si pořádně užít. Je proto ideálním obdobím pro rodinné aktivity a dobrodružství s dětmi. Barevné listí, čerstvý vzduch a období sklizně nabízejí nepřeberné možnosti pro zábavu doma i venku. Tady je 7 nápadů na podzimní aktivity pro děti, díky kterým pro vás bude letošní podzim nezapomenutelný.

1. Výlety na farmy a do sadů

Podzim je čas sklizní. Zapátrejte ve svém okolí po farmě nebo sadu a vydejte se s dětmi na malou exkurzi. Farmy čím dál častěji otevírají své brány malým i velkým návštěvníkům a děti si tam mohou vybrat a ochutnat třeba dýně, jablka nebo hrušky. Když budete mít štěstí, uvidíte, jak se ovoce a zelenina sklízí a skladuje. Ovoce a zelenina z podzimních sklizní nás zásobuje vitamíny během zimy. Nejrůznější způsoby úpravy a skladování zajistí, že je nám celou zimu k dispozici. Mezi takové postupy patří třeba kvašení, nakládání, zavařování nebo sušení. Okrasné dýně si můžete společně doma vydlabat a vyzdobit domácnost nebo zahrádku na Halloween. Nezapomeňte na svíčku, která dodá dýňovému strašidlu tu pravou halloweenskou atmosféru.

7 tipů na podzimní aktivity pro děti

2. Hrátky s listím

Podzimní listí, hlavně už to spadené, nabízí spoustu zábavy. Děti milují se jím brouzdat, hrát si v něm, stavět z něho domečky nebo hromady, do kterých pak skáčou. Využijte toho a povězte jim o tom, proč na podzim listí mění barvu a ze stromů padá. Zelené barvivo chlorofyl se na podzim v listech rozpadá a mění se na žluté a červené. Strom si živiny, kterými listy po celý rok vyživuje, stahuje na období klidu do svého kmene a kořenů, a proto ho už není dost pro listy, které tak schnou, až spadnou.

3. Výtvarka

Barevné listy přímo vybízí k tomu, vytvořit z nich malá umělecká díla. Nasbírejte s dětmi na procházce barevné listy a udělejte si doma výtvarnou dílnu s podzimní tématikou. Listy můžete nalepit na papír a dokreslit k nim podzimní scenérii, můžete z nich udělat barevné vitráže, když jimi přelepíte vyříznutý otvor v papíru nebo v kartonu, nebo z nich  vytvořit koláže za použití dalších podzimních trofejí, které na procházce najdete. Inspiraci pro tvoření najdete třeba na Pinterestu.

7 tipů na podzimní aktivity pro děti

4. Podzimní pikniky

Máte-li s dětmi rádi pikniky, naplánujte si i jeho podzimní variantu. Podmínkou je příhodné počasí, teplejší deka i oblečení. A co s sebou? K jídlu to může být třeba jablečný nebo hruškový koláč, horká čokoláda nebo nealko punč a pro větší jedlíky i buřty. V takovém případě nasměřujte piknik k místu, kde můžete využít i ohniště. Po opečení buřtů vhoďte do popela pár brambor a než se ve slupce upečou, můžete třeba zkusit pouštět draka.

5. Podzimní příběhy

Podzimní počasí nejsou jen slunečné a barevné dny, které máme na podzimu nejraději. K podzimu patří i vydatné dešťové přeháňky, mlhy i první mrazíky. V takový dnech si s dětmi raději zalezte pod deku. Povídat si můžete třeba o podzimních venkovských tradicích z dob našich babiček a dědečků. Podzim to byly hlavně posvícenské slavnosti a hodování spojené se sklizněmi. Sklizně brambor doprovázely ohníčky a brambory v popelu. Větrné počasí vybízelo k pouštění draků. Ty měly přinést na přes rok bohatou úroku a zdraví dětem.

6. Výlety do přírody

Každé roční období je něčím krásné. Na podzim jsou to slunečné dny a příroda, která doslova hraje všemi barvami. Nejhezčí podívanou uvidíte ve smíšených lesích, kde se barevné listí listnáčů mísí se stále zelenými jehličnany. Pro krásné scenérie se vydejte do výše položených míst, odkud se vám naskytne ještě hezčí podívaná. My máme v tomhle období nejraději České Švýcarsko. Když nízko nad obzorem začne zapadat slunce, údolím se valí mlha a z komínů začne stoupat kouř, to se nikdy neomrzí.

7 tipů na podzimní aktivity pro děti

7. Podzimní kuchyně

Pro podzim jsou u nás typické pokrmy z brambor, dýní, zelí, cibule nebo řepy. Úrodu jablek a hrušek zpracováváme a přeměňujeme v koláče, kompoty, štrůdl nebo přesnídávky. Přidáváme je do ovesných kaší, sušíme je na křížaly, strouháme s mrkví a rozinkami nebo z nich děláme slaďoučké tvarohové knedlíky. K nim se náramně hodí cibulačka, dýňová polévka nebo bramboračka se sušenými houbami, které jsme nasbírali v létě. Podzimní kuchyně nás zahřeje na těle i na duši. Proto do jídel přidáváme koření jako je třeba chilli, skořice, kardamon nebo hřebíček. Tak dobrou chuť. 🙂

Podzim je prostě báječný a je v něm všechno. Slunce, plody, barvy, útulno, ale i deštivo, vlhko a mrazivo. Na podzim se vše začíná obracet dovnitř a připravuje se na období klidu; na zimu.  Užijte si ho letos dosyta i vy!

Kromě toho, že píšeme tento blog, provozujeme také e-shop Druhé kolo, ve kterém najdete hračky, které sice už někde dosloužily, ale jinde mohou udělat ještě hodně radosti. Jsou ve velmi dobrém stavu, kvalitní, moderní a za výhodnou cenu. Přejděte do našeho e-shopu a přesvědčte se.

Další články