Ekologické balení v praxi: Takhle balíme hračky z druhé ruky

ekologické balení druhé kolo

Co obnáší ekologické balení a jak vypadá v Druhém kole? Nabídka ekologického obalového materiálu je už poměrně široká. Kdo hledá, najde. Horší je to s cenou, ale jak už to tak bývá, priority jsou priority a cena je cena. 🙂 Z povahy našeho podnikání balíme hračky s ohledem na přírodu; šetrněji a zeleněji. A přes to nejede vlak. 🙂

Co je ekologické balení?

Ekologické balení znamená využívat takové obalové materiály, které mají minimální zátěž na životní prostředí. V obecné praxi to pak většinou bývá náhrada plastových obalů a jiných komponent za ty papírové nebo ještě lépe za recyklované papírové, upřednostnění použitých krabic před novými nebo využití kompostovatelných obalů.

Je to o přístupu

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Naše podnikání je založené na second hand modelu hraček s cílem chránit přírodní zdroje potřebné na výrobu nových. Je tak logické, že řešíme i to, jak hračky co nejekologičtěji do nového domova dopravit. Ekologické balení vnímáme do velké míry i jako konkurenční výhodu, protože pro mnoho zákazníků je to důležité a co víc, jsou za to ochotni si i připlatit. Ekologické balení je částí DNA Druhého kola. 🙂

Ekologické balení v praxi: Takhle balíme hračky z druhé ruky

Je to výzva a zábava

Balit ekologicky je pro nás výzva a zábava k tomu. Probouzí to v nás kreativitu a balení hraček nás tak mnohem víc baví. V Druhém kole se maximálně snažíme využít to, co máme k dispozici. Hračky balíme do použitých krabic. Třeba i do těch, ve kterých nám maminky své hračky posílají. Ty jsou ve 100 % případů také už použité. Člověk až žasne nad tím, kolik toho obyčejná kartonová krabice vydrží. Lepicí pásky používáme výhradně papírové recyklované. Skvěle fungují a dobře vypadají, a tak není důvod nic měnit. 

Když balíček hraje a zvoní

Hračky, které posíláme dál, velmi často vydávají zvuky. To by samo o sobě nebyl zas takový problém. Čemu ale potřebujeme zabránit je pohyb hračky po krabici. K vyplnění prázdného prostoru proto používáme recyklovanou papírovou výplň, která tomu zabrání. Sem tam použijeme i bublinkovou fólii, kterou nám darují naši kamarádi s tím, že my ji určitě ještě využijeme. Mají pravdu, byla by škoda ji znovu nevyužít.

Ekologické balení v praxi: Takhle balíme hračky z druhé ruky

Kompostovatelné obaly

Hned od začátku jsme hledali takové obalové materiály, které by se daly plně zkompostovat. K naší velké radosti jsme objevili společnost Envira, která je vyvíjí a vyrábí. Díky nim balíme hračky do krásné zelené bublinkové fólie, kterou lze dát jednoduše do bio popelnice nebo na kompost a ona se tam zcela rozloží. 

Ekologické balení v praxi: Takhle balíme hračky z druhé ruky

Krásu neřešíme

Priority u balení máme dané. Na prvním místě ekologie, na druhém funkce, krása až na konec. Naši zákazníci nás znají a vědí, co je smyslem Druhého kola. Nepřekvapí je tak, že na vizuální podobu balíčku neklademe až takový důraz. Co jim ale vždy do balíčku přidáme je poděkování za nákup na kartičce z recyklovaného obalu, samolepku s logem Druhého kola, které otiskneme i na krabici. Nechali jsme si pro tento účel vyrobit dřevěné kulaté razítko.

Proč je ekologické balení tak důležité?

Pro nás je to jasná volba. Tak žijeme a přemýšlíme, jiná cesta pro nás není správná. Jsme proto rádi, že si kolem sebe všímáme tlaku, který na e-shopy směřuje a který ukazuje, že šetrné balení je pro zákazníky čím dál důležitější. A chcete-li od nás takový ekologicky zabalený balíček dostat, podívejte se do Druhého kola na aktuální nabídku hraček, třeba vám některá z nich padne do oka. 😉

Další články