Jak správně vybrat dětem hračku

jak vybrat hračku

Svět hraček byl pro mě dřív velkou neznámou. Vzpomínám si, jak jsem jako nastávající maminka stála v obchodě s hračkami a snažila se pochopit, podle čeho jsou tříděné a jak správně vybrat hračku pro miminko. Psala jsem o tom víc v úplně prvním článku. Do obchodu s hračkami dnes chodím už jen zřídka, ale vsadím svoje nejlepší boty na to, že se nic moc nezměnilo.

Rozhodovací strom hraček

Kdysi jsem pracovala ve firmě, kde jsme pro naše zákazníky vytvářeli tzv. rozhodovací stromy. Vycházeli jsme z prodejních dat jednoho nejmenovaného nákupního řetězce. Mohli jsme pak zákazníkovi doporučit, jak má rozvrhnout a uspořádat produkty v regálu. Znali jsme totiž odpovědi na otázku, jak v dané kategorii probíhá rozhodovací proces. Jak by asi vypadal takový rozhodovací strom hraček? Pustím se do takové malé sondy do našich hlav a zkusím jeden vymyslet.

jak správně vybrat hračku

Holka, kluk nebo je to jedno?

Pokud nemáte v hlavě nápad nebo inspiraci, nejdete za jasně daným cílem a vaše mysl je před nákupním rozhodnutím čistá jak bílá A4, bude to nejspíš pohlaví a věk vašich dětí, které vezmete v potaz jako první. Věk je opravdu důležitým parametrem, ale začít s ním vám situaci neulehčí. Třeba u stavebnice můžete vybírat od těch pro úplně nejmenší děti až po ty pro skutečné fajnšmekry na hranici puberty. Stejně tak rozdělení na holčičí a klučicí už dnes moc nefrčí a není snadné udělat mezi nimi tlustou dělící čáru. Ať chcete nebo ne, vybrat hračku pro vaše děti, nebude otázkou několika minut.

Začněte účelem hračky

Ještě než začnete hledat konkrétní nápady, zamyslete se nad tím, jaký účel by měla hračka splňovat.

  • Měla by děti něco naučit?
  • Je jejím cílem rozvíjet nějakou specifickou dovednost?
  • Budou ji děti používat opakovaně?
  • Bude potřeba přítomnost nebo asistence někoho dalšího?
  • A konečně, jaký máte na hračku rozpočet a kde ji sehnat za nejlepších podmínek?

Jakmile si na tyto otázky odpovíte, svůj finální výběr tím nasměrujete o pěkně velký kus k cíli.

jak vybrat hračku

Jak hračky dělíme v Druhém kole?

Podíváte-li se do nabídky v Druhém kole, najdete 10 kategorií, do kterých jsme hračky rozdělili podle jejich účelu s přihlédnutím k jejich specifikům. Kategorie Auta a jiné dopravní prostředky, Plyšové hračky a postavičky a Panenky a kočárky rozvíjí samohru a tím i dětskou představivost. Hračky z kategorií Hry a puzzle a Stavebnice a skládačky vybízejí k zapojení rodiče a další členy rodiny, umožňují tak sdílet vědomosti a stimulovat děti k rozvoji logického myšlení.

Ve skupině hraček Pro nejmenší najdete první hračky, které jsou pro miminka vhodné. Pomáhají jim poznávat sebe a svět okolo v prvních měsících života. Hračky Pro malé kreativce rozvíjí, jak je už podle názvu zřejmé, kreativitu. Ať už se jedná o hudbu, tvoření nebo malování. Dřevěné a montessori hračky jsou v poslední době velmi vyhledávané a jejich obliba je čím dál větší. Tyto hračky v sobě spojují důraz na materiál, ze kterého jsou vyrobené, dostatek podnětů k samostatnému získávání nových znalostí a dovedností.

jak správně vybrat hračku

To hlavní ale je, že...

Nákupem hraček v Druhém kole šetříte nejen svou peněženku, ale také naši planetu a její přírodní zdroje. Ty chráníte tím, že nepodporujete výrobu nových hraček a tím spotřebu zdrojů, které jsou omezené. Dávejte hračkám druhou šanci a posílejte je dál.

Další články