Jak se Druhé kolo začalo roztáčet

Když bydlíte v 1+kk, který má sotva 40m čtverečních, prostor je něco jako šafrán; vzácnost. A s narozením dítěte to platí dvojnásob. Každou novou věc do bytu rozmýšlíte a když zároveň chcete svému malému pokladu dopřát to nejlepší, dilema je na světě. Víte totiž, že vše co koupíte, bude mít omezenou dobu použití a záhy budete řešit, kam s tím? A když došlo na hračky, zrodilo se Druhé kolo.

Začalo to už v těhotenství

Už v těhotenství mi došlo, že mimo základní miminkovskou výbavu je potřeba rychle se zorientovat i na poli hraček. Ze všech stran na mě útočilo nepřeberné množství edukativních hraček, her a knížek, až jsem měla pocit, že musím mít od každé značky alespoň jednu, abych v podpoře vývoje dcery něco nezanedbala. Hodně hraček jsme taky dostali, ale přiznám se, že ne všechny jsme skutečně využili. Troufám si říct, že jsem nebyla ojedinělým případem.

jak se druhé kolo začalo roztáčet

Koloběh nákupů a skladování

Jak dcera rostla, potřebovala nové podněty. To dám rozum. Čím jsou děti starší, tím kratší dobu je nové hračky zajímají. A tak jsme skladovali a hromadili. Rychle mi došlo, že tohle není ta správná cesta, protože hračky nebývají recyklovatelné a naše planeta taky není nafukovací. Najednou jsem začala přemýšlet o něčem, co jsem nikdy před tím neřešila, a hledala alternativy. Jak to udělat, aby děti měli dostatek kvalitních a hezkých hraček, které potřebují pro svůj rozvoj, a zároveň šetřit omezené přírodní zdroje? A přišla odpověď – vypustit je do druhého kola jejich „života”.

„Rychle mi došlo, že tohle není ta správná cesta, protože hračky nebývají recyklovatelné a naše planeta není nafukovací.“

Že by to šlo i jinak?

Sekáče, bazary, blešáky, swapy.. ty jsou tady už dávno. Prodej přes sociální sítě je novější způsob a poměrně dost vyhledávaný. Všechny mají ale nějaké své nevýhody. Se všemi je totiž více či méně práce, ať už hračky někam odvézt, nebo je někde inzerovat a komunikovat se zájemci, měřit, vážit, fotit, popisovat. Nebo snad někam jet a předat je nebo vyměnit osobně? Upřímně, to se mi nechtělo. A tak se mi v hlavě zrodila myšlenka na službu, která práci i čas ušetří a hračky tak místo na půdu, do garáže nebo do koňťáku poputují dál bez starostí pro jejich majitele.

Konečně výsledek

Od první myšlenky a nápadu následovalo 6 let, kdy projekt žil pouze v mých myšlenkách. Občas došlo k nezdařeným pokusům bez výraznějšího pokroku. Ale stejně jako dítě každý projekt potřebuje svůj čas, než se postaví na vlastní nohy. Sir Winston Churchill totiž kdysi řekl: „Nikdy nevzdávej to, na co nedokážeš přestat myslet každý den.” A tak jsem to nevzdala a na podzim 2021 představila Druhé kolo. Službu, která jde o kousek dál, než je běžné. Službu, při které celým procesem prodeje projdeme za vás. Jediné, co potřebujeme je, abyste nám hračky předali. Jak přesně se točí hračky ve Druhém kole si přečtěte v sekci Jak to funguje.

Druhé kolo - o mně

Druhé kolo s láskou a pro radost

Druhé kolo by ale nebylo tam, kde je teď, bez 321dílny, akcelerační program pod záštitou Nadace Lilie & Karla Janečkových. O tom jak nám pomohl jsem se rozepsala víc v tomto článku.

Naším cílem je zapojit se do cirkulární ekonomiky a přispět ke způsobu života založeném na opětovném využití fungujících věcí. Aby nebyly v takové míře nahrazovány novými, za kterými stojí další uhlíková stopa. Ve Druhém kole věříme, že kvalitní hračka má dlouhý život, a když už nenachází uplatnění v jedné rodině, může udělat spoustu radosti jinde. Jsme tu, abychom spojili vás všechny, kdo tomu také věříte.

Dejte hračkám další šanci a nakupujte je nebo prodávejte v Druhém kole. Uděláte radost hned 2 x; dětem a naší planetě. A vás může hřát dobrý pocit z toho, že jste do svého života pustili i v tomhle směru o něco víc udržitelnosti.

Další články