10 tipů jak chránit životní prostředí každý den

10 tipů jak chránit životní prostředí každý den

Ekologie, klimatická změna a ochrana životního prostředí jsou aktuální témata, která se dotýkají bez rozdílu nás všech. Než o tom dál diskutovat a doufat, že to někdo vyřeší za nás, pojďme změnit naše každodenní návyky a začít životní prostředí aktivně chránit. Tady je 10 tipů, jak začít ještě dnes.

1. Snižte spotřebu vody

Důmyslná a chytrá spotřeba vody je výzva. Nenechávat téct vodu během čištění zubů nebo holení je základ. To platí i o ručním mytí nádobí. Určitě taky víte, proč jsou na splachovadle nad WC dvě různě velká tlačítka. 🙂 Budeme-li ale o trochu víc kreativnější, přijdeme na další vychytávky. Zastavit vodu během nanášení šampónu, mytí hlavy nebo během mydlení může být jednou z nich. Při péči o domácnost hlídejte, že pračku i myčku naplníte do plna a zapínejte je na úsporné programy. Během umývání potravin v kuchyňském dřezu, umístěte na dno dřezu velkou mísu, zachyťte tekoucí vodu a využijte ji třeba na zalití pokojovek.

2. Vyzkoušejte nakupovat bezobalově

Bezobalové obchody už dnes najdete v každém větším městě. Nakupovat bez obalů vyžaduje větší jednorázovou investici na začátku na nákup sklenic nebo dóz, do kterých potraviny uskladníte. Odměnou vám ale budou budoucí úspory, lepší kvalita potravin a také dobrý pocit z toho, že minimalizujete odpad z obalů, kterého jsou kolem nás tuny. Nakupovat bezobalově znamená předem vědět, co a v jakém množství chci nakupovat a podle toho se na cestu vybavit. Místo objemných sklenic a dóz můžete potraviny nakoupit do plátěných sáčků, ze kterých je doma do sklenic přesypete. Na ovoce a zeleninu si pořiďte opakovaně použitelné ekologické sáčky. V kabelce je můžete díky jejich nízké hmotnosti nosit neustále.

ochrana životního prostředí

3. Vypínejte spotřebiče a zhasínejte

Spotřebiče, které jsou v tzv. „stand-by“ režimu, neboli připraveny k použití, vypněte. Takový režim totiž ve skutečnost stále spotřebovává elektřinu. V průměru můžete tímhle způsobem ušetřit až 10 % celkové spotřeby elektřiny. Když odcházíte z místnosti do místnosti, zhasínejte světla a vyměňte v celé domácnosti žárovky za LED, které jsou nejúspornější.

4. Pořiďte si látkovou tašku

Plátěnky jsou v kurzu. Kromě toho, že šetří přírodu díky svému opakovanému použití, jsou navíc trendy doplňkem v nejrůznějších barvách. A zpět k tomu, proč mít alespoň jednu vždy po ruce v kabelce. Je zřejmé, že plastové tašky zatěžují přírodu, navíc jsou dnes u pokladen za poplatek. Se skladnou plátěnkou máte o starost míň. Občas ji vyperte a bude vám dlouho a dobře sloužit. A když nejdete zrovna nakupovat, stejně dobře poslouží na výlet k vodě nebo na věci na cvičení.

ochrana životního prostředí

5. Omezte jízdy autem

Opravdu potřebujete všude jezdit autem? Zkuste najít několik příležitostí, kdy vyměníte automobil za hromadnou dopravu nebo třeba kolo. To má navíc tu výhodu, že místo času stráveného za volantem, budete na čerstvém vzduchu a navíc v pohybu. V hromadné dopravě si můžete pro změnu číst nebo poslouchat podcasty.

6. Kupte si kvalitní láhev na vodu

Plastové lahve jsou to samé co plastové tašky. Je jich moc a i když se nám celkem dobře daří je recyklovat, snížení jejich produkce přírodě jen prospěje. Voda z kohoutku má u nás velmi dobrou kvalitu. Kdo má rád bublinky, není problém je vyrobit. Na trhu najdete i širokou nabídku velmi kvalitních šťáv a sirupů pro ty, kdo si pití rádi osladí. A na cesty do školy, do zaměstnání nebo za sportem se hodí kvalitní láhev. My máme rádi skleněné od značky Drinkit.

ochrana životního prostředí

7. Starejte se o zeleň ve svém okolí

Rozhlédnete-li se v okolí svého bydliště, určitě najdete kousek přírody, kterému můžete věnovat svou péči. Až nastřádáte vodu z omývání ovoce nebo zeleniny, přelejte ji do kbelíku a ten pak vylijte na záhonek, ke keři nebo oblíbenému stromu. Ochrana životního prostředí je něco, co bychom měli dělat často a rádi. 🙂

8. Začněte se otužovat

Nemusíte být velcí otužilci, abyste zvládli ve své domácnosti snížit teplotu o 1°C. Podle odborných odhadů takové snížení teploty v interiéru sníží náklady za energie zhruba o 6 %. Přidáte-li k tomu snížení teploty ohřívané vody na optimálních 55-60 °C, ušetříte ještě víc. A konečně si pořiďte do domácnosti termostatické hlavice, díky kterým budete mít teplotu v domácnosti dokonale pod kontrolou.

9. Perte s rozumem

Když chcete prát úsporně s ohledem na přírodu,  na 90°C perte co nejméně. Většina bakterií se zničí už při 60°C. Čím menší teplota, tím menší zátěž a větší úspora energie. Pokud není prádlo příliš znečištěné, perte na 40 °C. Když jste zvyklí silně zašpiněné prádlo předpírat, namočte ho místy předpírky do vody a přidejte do ní starou dobrou sodu. Ušetříte tak vodu, energii i prací prášek. Nezapomínejte pračku naplnit do plna. 😉

ochrana životního prostředí

10. Přepoužívejte věci

Rozbité věci nechte opravit, funkční posílejte dál. Platí to pro téměř celé spektrum zařízení našich domácností. Prodloužením jejich životního cyklu přispějte k ochraně přírodních zdrojů (vody, energie, materiál), které jsou potřeba na výrobu nových. Dávejte šanci už použitým věcem, kterým nic nechybí a byla by škoda je vyhodit jen proto, že je někdo jiný už nechce. Nejen že pomůžete chránit životní prostředí, ale taky ušetříte. Není to krása? A jako třešničku na dortu budete mít ze všeho dobrý pocit. Ve Druhém kole, najdete hračky, které jejich původní majitelé posílají dál, protože jsou stále v super stavu. Dávejte hračkám další život a uděláte radost nejen obdarované nebo obdarovanému, ale také naší planetě a sami sobě.

Další články