5 důvodů proč posílat hračky dál

5 důvodů proč posílat hračky dál

Než se mi v hlavě zrodil nápad na Druhé kolo (víc jsem o tom psala tady), jako každý rodič jsem bojovala s tím, že hračky, které dcera odkládá, jsou stále krásné a funkční. Občas sem tam obouchané, ale to nebránilo jejich dalšímu používání. Kdo si alespoň trochu uvědomuje, že udržitelnost je důležité téma, ten dřív nebo později přijde na to, že dávat věcem další život je nezbytné. Čím víc jsem o tom přemýšlela, tím jasněji jsem si uvědomovala, že posílat hračky dál s sebou nenese jen to, že hračkám prodloužíme život. A máte-li k tomu parťáka, který to vše udělá za vás, má to i další přínosy. Jsou to tyhle.

1. Čas

Snadno se řekne „posílat hračky dál“. Jak to ale udělat jednoduše a ideálně tak, abyste s tím nemuseli ztrácet mnoho času a energie. A prodávat každou jednu hračku na bazarovém serveru stojí opravdu hodně času. Nafotit, popsat, nacenit, komunikovat se zájemci, hračku zabalit a odnést ji na poštu nebo na sběrné místo dopravce. Máte-li doma jednu nebo dvě hračky, je to ideální způsob. Pokud je ovšem nechcete darovat blízkým ve svém okolí, což někdy u dražších hraček nemusíte chtít. V Druhém kole vše vyřešíme za vás. Stačí nám „jen“ hračky předat. Ať už osobně nebo prostřednictvím dopravcem. Ano, nebudeme zastírat, že to úvodní investici času vyžaduje, ale vyplatí se to.

5 důvodů proč posílat hračky dál

2. Prostor

Nepoužívané hračky se doma postupem času hromadí, zabírají čím dál tím víc místa a překáží. Dětské pokoje jsou pak nepřehledné, děti se ve hračkách ztrácí a nudí se. Skladování hraček je poměrně prostorově náročné a každý prázdný kousek úložného prostoru se doma hodí. Vyklidit už nepotřebné hračky (kdekoliv se doma nachází) má tu výhodu, že získáte prostor, který potřebujete pro opravdu používané věci. Chce to se odhodlat, najít si čas a ideálně společně s dětmi se alespoň jednou za rok pustit do velkého třídění hraček. Jak na to jsme detailněji popisovali tady.

3. Peníze

Prodejem hraček, které už doma nevyužijte, si můžete i něco přivydělat. A každý peníz navíc se hodí. Když to udělá někdo za vás a vy tak dostanete peníze na účet bez větších starostí, je to dobrý argument proč to zkusit. Z dalšího úhlu pohledu dopřejete radost těm dětem, jejichž rodiče si nemohou nové a dražší hračky dovolit. Pro takové rodiny je nákup hraček z druhé ruky ideálním řešením.

4. Životnost hraček

Děti většinou odrostou hračkám dřív, než je stačí zničit, takže vlastně dřív než skončí jejich životní cyklus. Tak proč nevyužít jejich potenciál na maximum a neprodloužit jim dobu, po kterou jsou používané? Navíc; proč čerpat omezené zdroje k výrobě něčeho, co nám leží doma, když někdo jiný třeba přesně takovou hračku shání? Jedna hračka tak může za svůj životní cyklus potěšit více dětí. Čím je kvalitnější, tím déle vydrží a s vědomím, že ji pak můžete prodat dál, můžete nakupovat kvalitnější hračky. Takové, které jsou navíc lokálně vyrobené a pochází z udržitelných zdrojů.

5 důvodů proč posílat hračky dál

5. Planeta

Tím, že dáte hračkám druhou šanci, budete se podílet na snižování množství odpadu, které míří na skládky. Zatímco tříkolka, ze které vaše děti už vyrostly, leží nepoužívaná v garáži, životní prostředí bohužel trpí výrobou dalšího úplně stejného kusu. Každá tříkolka nebo jakákoliv jiná hračka, která najde nový domov, snižuje uhlíkovou stopu. Takhle jednoduché to je. Může to být jen kapka v moři,  ale moře i oceány se právě z takových drobných kapek skládají. A když to naučíte vaše děti, vezmou to za své a budou se tak chovat, až budou mít i ony rodinu.

Jde to i jinak

Druhém kole najdete právě takové hračky, ze kterých už někde děti vyrostly, jinde ale ještě mohou udělat hodně radosti. Jsou v super stavu, naprosto funkční, moderní a kvalitní. Dávejte hračkám další život. Budete z toho mít dobrý pocit a navíc uděláte radost nejen dalším dětem, ale také naší planetě. 🙂

Další články