Jaké hračky vybrat pro předškoláky

jaké hračky vybrat pro předškoláka

V minulém článku jsme psali o rozvojových hračkách. Mohli jste v něm najít tipy na hračky vhodné pro kojence, batolata a předškoláky. Teď se podíváme blíž na ty posledně jmenované; na předškoláky.  Jestli doma nějakého máte, určitě budete souhlasit, že to jsou neposedové plní energie. Rádi a často se smějí, pomalu se osamostatňují. Vybrat mu takové hračky, které ho správně připraví na školu, se může zdát jako těžký úkol. Proto vám přinášíme pár tipů na hračky pro předškoláky, kterými se můžete při výběru inspirovat.

Kdo je předškolák

Předškoláci jsou děti, kterým je mezi 3 a 6 lety. Je to období, které je po právu označované jako období rozkvětu a hry. Děti v tomhle věku doslova objevují svět a chtějí se o své zážitky dělit. Jejich otázky velmi často začínají slovem „proč“. Rády si cíleně a systematicky hrají. Někteří předškoláci dávají přednost samostatné hře a zábavě jakou je třeba malování, jiní raději vyhledávají společnosti dalších dětí. Ať tak nebo tak, je to období, kdy už se zvládají sami obléct, umýt a bez problému se sami nají.

3 až 3,5 roku

Ne, nezdá se vám to. Pokud jste si všimli u svého malého předškoláka zklidnění, je to správný postřeh. Děti se v tomhle věku o něco méně vztekají, i když stále umí dávat své emoce bouřlivě najevo. Dobrý postřeh máte i v případě, když si všimnete, že si z vás vaše malé tříleté začalo dělat srandu a objevilo humor. Ten je ale může rychle přejít, když se setmí nebo když se setkají s někým cizím. Zvládají už levou zadní život bez plínky a jejich největším kámošem je oblíbená plyšová postavička. Velmi často v tomhle věku začínají chodit do školky. Je to tak období plné velkých změn a nových přátelství.

Vhodné hračky

Jaké hračky vybrat pro nejmenšího předškoláka, aby se správně rozvíjelo a zároveň se u toho dobře zabavilo? Pokud si vaše dítě rádo staví a skládá, zvolte stavebnici třeba v podobě vláčku s vagónky. Má-li rádo zvířátka a jiné postavičky, sáhněte po heboučkém plyšákovi, který ho ochrání během usínání v postýlce. Chcete-li se zapojit i vy nebo máte-li doma víc dětí, můžete vybrat některou z prvních společenských her. Dobrou volbou může být i domino, pexeso, nebo puzzle. Nezapomeňte ani na knížky a hračky na ven. Ty jsou důležité v každém věku.

jaké hračky vybrat pro předškoláka

3,5 až 4 roky

Ve školce se už vaše dítě osmělilo a zábrany jsou ty tam. Dost možná si našlo nového nejlepšího kamaráda nebo kamarádku. Venku bravurně zvládá akrobacii na prolézačce a v jízdě na odrážedle je přeborník. A co víc! Všimli jste si, jak rychle se vyvíjí jeho řeč? Může se stát, že se objeví nějaký logopedický problém. Toto je přesně to období, kdy to můžete začít aktivně řešit. Děti v tomto věku totiž rychleji myslí, než mluví. 🙂

Vhodné hračky

Předškolákovi, který brzy sfoukne na dortu 4 svíčky, udělají radost třeba nejrůznější kuličkové dráhy, kufřík s nářadím, kuchyňka, kočárek pro panenku, hmatové puzzle, šablony na obkreslování, magnetické stavebnice, navlékací hry nebo sada hudebních nástrojů.

4 až 5 let

Neposední a plní energie. Tak by se stručně daly popsat 4leťáčci. Vy máte pocit, že se nezastaví. Neustále něco dělají, neustále u toho mluví a navíc mají milión otázek každý den. Buďte proto trpěliví. Snažte se jim věnovat svou pozornost, zajímat se o to, co říkají a co potřebují pochopit. I přesto, že jsou hluční, bouřliví a často mění nálady, pořád nás potřebují jako svůj bezpečný přístav. 

Vhodné hračky

Předškolákům, který bude brzy pět, udělají radost hry s prvními písmenky a číslicemi, robotické hračky, vzdělávací knížky, puzzle s oblíbenými filmovými postavičkami, jednoduché karetní hry, balanční a motorické hry nebo třeba srubové stavebnice.

jaké hračky vybrat pro předškoláka

5 až 6 let

Poslední rok ve školce znamená jediné. Škola se blíží a s ní i nové prostředí a povinnosti. Děti se nám mohou zdát vyrovnanější, lépe ovládají své emoce, je s nimi už prostě lepší domluva. Smršť otázek se ale ani v tomto období neutiší. Je přece tolik věcí, na které neznají odpovědi a my jsme tu pro to, abychom jim je dali. Rádi se zapojují do chodu domácnosti a chtějí pomáhat. Je to ten správný okamžik na to, dát dětem nějakou zodpovědnost, kterou budou pravidelně doma dělat. Víte, jak zní to pořekadlo. „Ohýbej proutek, dokud je mladý“. 🙂

Vhodné hračky

Nejstarší předškoláci už mají o hračkách, které chtějí, poměrně jasnou představu. Pokud je i přesto chcete překvapit, stavebnice o lidském těle bude vždy dobrá volba.  Někdo rád puzzle, jiný pohádky. Holky to může táhnout ke kreativním sadám, kluci objevují první hlavolamy. Pro společnou zábavu zvolte společenské nebo vzdělávací hry, loutkové divadlo, nebo třeba kouzelné čtení.

jaké hračky pro předškoláky

I když je to rozdíl „jen“ 3 let, hračky pro 3leté předškoláky a ty 5leté nebo 6leté jsou jiné. K oblíbeným hračkám z batolecího věku se děti často vrací, ale je to spíš jen nostalgie nebo zvyk. Zároveň je ale na místě se s dětmi napřed dohodnout, než některé z nich pošlete dál. V Druhém kole najdete právě takové hračky, ze kterých už někde děti vyrostly, jinde ale ještě mohou udělat hodně radosti. Jsou v super stavu, naprosto funkční, moderní a kvalitní. Dávejte hračkám další život. Budete z toho mít dobrý pocit a navíc uděláte radost nejen dalším dětem, ale také naší planetě. 🙂

Další články