Udržitelné cestování: chraňte planetu i během vašich cest

udržitelné cestování

S blížícím se létem začínáme plánovat letní dovolené a pokud vyznáváme udržitelný životní styl a snažíme se k přírodě chovat zodpovědně, je nasnadě, že si chceme letní dovolenou užít na stejné vlně. Objevte udržitelné cestování a zkuste si letošní dovolenou užít s ohledem na přírodu. Tady je malý průvodce, jak s udržitelným cestováním začít.

Neudržitelné cestování

Z cestování se stal fenomén, který si chce dopřát každý. Není divu. Kdo by rád nepoznával nové země, jídla, kulturní památky, lidi a místa, která zatím zná jen z televize, knih nebo sociálních sítí. A právě díky relativně snadné dostupnosti letenek a ubytování po celém světě se z cestování stalo mainstreamové hobby, která už dávno není určené jen hrstce dobrodruhů. To s sebou přináší velké množství negativních vedlejších efektů a cestování si tak na naší planetě a obyvatelích vybírá svou daň v podobě výrazné uhlíkové stopy.

Co je udržitelné cestování

Pro udržitelné cestování je typický respekt k přírodě a kultuře daného místa, k jeho obyvatelům a tradicím. Stojí na těchto třech pilířích:

  • Ekologie = ochrana přírody a životního prostředí. Pod tím se představte snižování emisí, minimalizaci odpadu, odpovědné zacházení s pitnou vodou, ochranu biodiverzity a zachování přírodních a kulturních lokalit.
  • Společnost = cestování by mělo přinášet prospěch místním lidem a měl by respektovat jejich kulturu a tradice. To může znamenat třeba to, že cestovní ruch vytváří pracovní místa a zapojuje místní obyvatele.
  • Ekonomika = finance proudící přímo do dané lokality, lidem, kteří v ní žijí. Těm zlepšují jejich životní úroveň a podporují rozvoj daného místa.
Jak na udržitelné cestování
1. Doprava

Bez ohledu na to, kam povedou vaše kroky, zkuste se zamyslet nejen nad tím, jak dopravu zvolíte, ale také, jaké alternativy se nabízejí. Kromě toho zvažte, zda můžete na vaší dovolené chodit převážně pěšky, vypůjčit si kolo nebo využívat veřejnou dopravu. Pokud poletíte, zvažte možnost offsetu uhlíkové stopy nebo volbu leteckých společností s nižší produkcí emisí.

udržitelné cestování
2. Ubytování

Určitě jste si všimli, že na velkých rezervačních portálech je v nabídce čím dál větší výběr udržitelných ubytování (např. ubytování s soukromí). Taková ubytování získávají certifikaci za aktivní snižování dopadu na životní prostředí. Čím konkrétně se takové ubytování odlišuje od ostatních?

  • Lepší hospodaření s vodou (spořiče vody, méně častá výměna ručníků)
  • Toalety s dvojitým splachováním
  • Elektřina vyrobená z udržitelných zdrojů
  • Ekologické čistící prostředky (bez mikroplastů)
  • Důsledné třídění odpadu
  • Eliminace jednorázových obalů
  • Používání recyklovaných produktů
  • Elektronabíjecí stanice
  • Nabídka vegetariánského stravování
  • Lokální zaměstnanci
  • Podporamístní komunity, tradic a kultury, atp.

Není pravdou, že je takové ubytování dražší. Často totiž díky těmto opatřením dochází k nemalým úsporám a ubytování tak může být i levnější. Kromě toho, co pro vaši udržitelnou dovolenou udělá vaše ubytování, zkuste i vy jít ekologii naproti a vypínejte v ubytování klimatizaci, když jste pryč, to samé platí i o světlech. Opakovaně používejte stejný ručník a povlečení nebo používejte opakovaně použitelnou láhev na vodu, abyste předešli nakupování dalších a dalších plastových lahví. Recyklujte.

udržitelné cestování
3. Stravování

Nakupujte místní potraviny, uvařte si sami nebo zajděte do místních restaurací a ochutnejte lokální jídla připravené z lokálních surovin. Minimalizujte odpad a používejte opakovaně použitelné nádobí a obaly. Pro stravování na cestách platí to, na co jste zvyklí z domu. Neplýtvejte, třiďte odpad a nakupujte potraviny, které jsou lokální a nejsou importované zdaleka.

4. Aktivity a zážitky

Nejkrásnější zážitky jsou ty, které ve vás vyvolají silné emoce. A jen takové můžete prožít v prostředí, které je autentické. Zkuste dát přednost aktivitám, které vás spojí s přírodou a kulturou dané lokality a lidmi, kteří v ní žijí. Vydejte se na procházku, nebo túru, vyražte na kolo, ochutnávejte místní speciality a poznejte místní kulturu a tradice.  Podpořte místního prodejce, farmáře nebo průvodce. Zúčastněte se místních tradičních akcí. Hlavně pro děti to budou zážitky, na které nikdy nezapomenou.

udržitelné cestování
Udržitelné cestování jako budoucnost cestovního ruchu

Udržitelné cestování není jen o ochraně životního prostředí a snižování ekologického otisku, ale také o vytváření pozitivního dopadu na místa, která navštívíme. Je to způsob, jak můžeme cestovat s vědomím a péčí o naši planetu a budoucí generace. Buďme vzorem pro naše děti, které si takové chování převezmou za své a bude pro ně v dospělosti naprosto přirozené. Vydejte se na vaší letní dovolené vstříc novým nezapomenutelným zážitkům a nezapomeňte, že to jde i udržitelně. Štastnou cestu! 🙂

Kromě toho, že píšeme tento blog, provozujeme také e-shop Druhé kolo, ve kterém najdete hračky pro děti, které sice už někde dosloužily, ale jinde mohou udělat ještě hodně radosti. Jsou ve velmi dobrém stavu, kvalitní, moderní a za výhodnou cenu. Přejděte do našeho e-shopu a přesvědčte se.

Další články