Nejoblíbenější pohybové hry pro děti

Nejoblíbenější pohybové hry pro děti

Zabavit děti doma, když je venku nevlídno, může být výzva. Někdy potřebujeme, aby se zabavily samy, jindy se k nim rádi přidáme. Tak nebo tak, vždy se hodí pár dobrý a osvědčených tipů na pohybové hry pro děti, které je nejen zabaví, ale zároveň se u nich i vyblázní. Naše tipy jsme rozdělili podle věku dětí. Tady jsou.

Pohybové hry pro batolata

Pohybové hry jsou oblíbené snad u všech dětí. Aby taky ne. Děti se doslova se vyřádí, vybijí energii a užijí si legraci. Jestli jim budete ve hře parťákem, ať už jako spoluhráč nebo třeba rozhodčí, děti vás za to budou milovat ještě víc. A možná vám pak nedají pokoj a budou si chtít hrát už jen s vámi. Spojením pohybu a hry vzniklo nespočet možností.

Čáp ztratil čepičku

Čáp ztratil čepičku je pohybová hra pro děti s cílem najít někde poblíž kolem sebe barvu, kterou má ztracená čepička. Dospělí vyhlásí „Čáp ztratil čepičku, měla barvu barvičku“ a k tomu řekne barvu. Třeba červenou! Děti se rozutečou po místnosti a hledají předmět, který je červený a na ten ukáží. Kromě pohybu se tak děti hravou formou učí poznávat i barvy. Hru opakujte pro všechny základní barvy. Můžete se s dětmi vystřídat ve vyvolávání. To je bude bavit ještě víc. 🙂

Honzo, vstávej!

Honzo vstávej je sice hra na ven, ale dá se hrát prakticky kdekoliv, kde jsou více jak 3 děti, resp. děti a dospělí. Účastníci hry stojí v řadě vedle sebe a třetí účastník (třeba tatínek) otočený zády říká: „Honzo, vstávej!“. Ostatní se ho ptají: „Kolik je hodin?“ Tatínek pak zvolí zvířátko, jehož kroky budou děti dělat a taky jejich počet. Tak třeba: „Dva sloní“. Slon je velké zvíře, proto dělá velké kroky. Děti tak podle toho udělají dva obrovské kroky. Hra se opakuje a ten, kdo se dostane k tatínkovi jako první, vyhrává. Kromě slona můžete kráčet jako medvěd (a u toho brumlat), čáp (pažemi napodobovat zobák), opice (a u toho se škrábat na hlavě), slepice, vrabec, žába (místo kroků dělat skoky) nebo mravenec. Přichystat si můžete i nějaký škodolibý chyták.

Nejoblíbenější pohybové hry pro děti na doma

Pohybové hry pro předškoláky

Větší děti se rády s těmi menšími zabaví u jakýchkoliv her. Sejde-li se doma víc předškolních dětí, čápem nebo vstáváním s Honzou je na dlouho nezabavíte. Nároky dětí na hry rostou s jejich věkem a děti jsou vynalézavá stvoření. Je potřeba jim hry trochu zpestřit. Třeba hudbou. 😉

Na sochy

Hra na sochy je hudebně pohybová hra a děti si během ní užijí opravdu hodně srandy, a vy s nimi. Pusťte si oblíbenou písničku a tancujte nebo blbněte. Jakmile ale hudbu zastavíte, děti musí napodobit nehybnou sochu právě v tom momentu a pohybu, ve kterém hudba přestala hrát. Když je budete chtít potrápit a vyvolat u dětí smích, nechte je tak několik sekund. Ten, kdo se první začne smát nebo spadne, prohrává. Nechte se dětmi vtáhnout do hry a staňte se jednou ze soch. Uvidíte, že se zabavíte i vy.

Hledání pokladu

K této hře je potřeba si připravit hrubý plánek nebo půdorys vašeho bytu nebo domu, heslo, na které děti musí přijít a místo, kde se bude skrývat poklad. Ten také na místo před začátkem hry uložte. Do plánku dětem zaznačte místa, kde jste schovali jedno písmeno z hesla. Děti budou hledat po bytě nebo domě tolik písmenek, kolik jich obsahuje heslo vedoucí k pokladu. Jakmile najdou všechna písmenka, musí z nich heslo složit a poté už zamířit k místu, které jim heslo odtajní. Ať už jste poklad schovali do trouby nebo pračky, děti budou nadšené.

Nejoblíbenější pohybové hry pro děti

Pohybové hry pro školáky

I školáci se rádi zapojí do her, které jim doma s nadšením přichystáte. Nechte je, ať vám pomůžou a převezmou nad organizací hry trochu iniciativy. Konec konců už jsou na to dost velcí, ne? 🙂 

Labyrint

Pro tuto hru je potřeba dlouhý pevný provázek nebo šňůra na prádlo a jedna malá místnost nebo třeba chodba. Pomocí provázku vytvořte dětem křížem krážem ode zdi ke zdi provázkový labyrint, kterým budou muset projít od začátku až na konec, bez toho aniž by se provázku dotkly. Provázek můžete zavázat za kliky, háčky, topení nebo třeba pod stabilní a těžký nábytek. Čím menší mezery a prostor mezi provázky uděláte, tím náročnější bude labyrintem projít. Můžete dětem měřit čas a vítěze odměnit sladkou odměnou.

Město, jméno, zvíře, věc..

Kdo by neznal tuhle báječnou vědomostní hru, jejíž pravidla jsou velmi jednoduchá. Každý hráč si vezme papír a tužku. Na papír si každý hráč nadepíše sloupce podle dohodnutých kategorií a jeden pro bodování. Poté se zvolí hráč, který řekne nahlas „A“ a potom potichu pokračuje v přeříkávání abecedy, dokud jiný zvolený hráč neřekne „STOP“. Hráči pak píší do jednotlivých kolonek slova patřící do dané kategorie začínající na písmenko, u kterého hráč skončil. Jakmile někdo vyplní všechny kolonky a řekne ,,stop, kolo končí a počítají se body. Pohybová aktivita spočívá v tom, že hráči budou mít za úkol do sloupečku „Věc“ napsat takový předmět, který se nachází doma a který musí po skončení kola přinést.

Nejoblíbenější pohybové hry pro děti

Udržitelné hraní

Budou-li vaše děti pohybové aktivity odmítat, dopřejte jim odpočinek a čas na samostatnou hru nebo nicnedělání a poflakování. Vždyť nuda je jedním z nejlepších budičů kreativity. Třeba děti objeví dávno zapomenuté hry a hračky, které je začnou zase bavit. U nás v Druhém kole najdete právě hry a hračky, ze kterých už někde jinde děti vyrostly, nebo se k nim už nevrátily. Jinde ale ještě mohou udělat hodně radosti. Jsou v super stavu, naprosto funkční, moderní a kvalitní. Třeba se budou hodit vašim dětem. Koukněte a prozkoumejte aktuální nabídku hraček, které jdou dál.

Další články