Kam s nepotřebnými hračkami

Kam s nepotřebnými hračkami

Snad každý rodič ten pocit zná. Dětský pokoj praská pod náporem hraček ve švech. Je přeplněný nejen aktuálními a oblíbenými hračkami, ale i těmi, se kterými si děti už nehrají.  Nepotřebné hračky se hromadí a zabírají cenný prostor, zatímco nové hračky přibývají. V tomto článku popíšeme několik způsobů, co dělat s nepotřebnými hračkami. Cíl je jasný. Udržet pořádek a přehled v dětském pokoji a nechat tam jen ty hračky, které děti aktuálně potřebují.

5 možností, kam s nepotřebnými hračkami

V lednovém článku jsme vám poradili, jak hračky co nejefektivněji vytřídit. Jak postupovat krok za krokem, abyste rychle, jednoduše a zároveň efektivně vyřadili ty hračky, které děti už nepotřebují a vytvořili tak prostor pro ty aktuální a oblíbené. Dnes se zaměříme na to, co s nimi dál. Existuje hned několik možností, jak s nimi naložit.

1. Ponechat

Některé hračky mají pro děti velkou sentimentální hodnotu bez ohledu na to, jak je hračka stará a pro vývoj dětí potřebná. Je těžké je odložit pryč, když je s nimi spojeno tolik vzpomínek. Nechat si je, je naprosto v pořádku. Často takové hračky zdobí dětské pokoje ještě po řadu let.

2. Darovat

Je už poměrně běžné, že v každém větším městě je buď charitativní organizace, která pomáhá lidem v nouzi, nebo re-use centrum, kam můžete zavézt stále funkční věci, které už nepotřebujete. Tyto organizace se postarají o to, že i vaše nepotřebné hračky budou dělat radost dál. Je mnoho rodin, které si nové věci nemůže dovolit a velmi rádi uvítají možnost darování. Hračky můžete darovat i v rámci rodiny, kamarádkám nebo třeba sousedům.  Ve všech případech platí, že vaše nepotřebné hračky mohou přinést radost i dalším dětem a vy tak snižujete potřebu nakupovat nové. Darované hračky by měly být stále funkční, kompletní, čisté a bezpečené. Darovat neznamená se hraček za každou cenu zbavit, ať už jsou v jakémkoli stavu.

3. Vyměnit

Výměna nebo také swap je velmi populární způsob, jak obměňovat věci v domácnosti bez nutnosti za něco platit nebo se něčeho jednoduše vzdát bez jakéhokoliv nároku na odměnu nebo protislužbu. Swap je životní styl, který aktivně zapojí obě strany. Z ekologického hlediska se jedná o jeden z nejlepších způsobů, jak ke spotřebě přistupovat.

kam s nepotřebnými hračkami

4. Prodat

Pokud jste do hračky investovali více peněz, je naprosto v pořádku říct si za ni o peníze a prodat ji.  Většinou platí, že kvalitní hračky jsou dražší a zároveň i odolnější a déle vydrží. Zůstanou tak pravděpodobně delší dobu v dobrém stavu a jsou tak velice dobře dál prodejné. Existuje mnoho online tržišť, bazarových portálů nebo specializovaných aplikací, které umožňují prodej použitých hraček. Můžete je tak prodat vlastními silami nebo se obrátit na někoho, kdo to udělá za vás. Třeba na Druhé kolo. 😉

5. Zrecyklovat

Pokud jsou hračky poškozené nebo v jsou takovém stavu, že je nelze dál používat, uděláte nejlépe, když je zrecyklujete. Většina obcí a měst má sběrné dvory, kam je můžete odvézt. Odborná recyklace zajistí, že materiály z hraček budou znovu využity. Dřevěné hračky můžou najít své uplatnění třeba jako dekorace nebo výtvarné materiály. Látkové hračky bez dalších plastových nebo dřevěných částí můžete hodit do kontejnerů na textil určený k recyklaci.

Udržitelné hraní

Udržitelné nakládání s hračkami je důležité hned z několika důvodů. Tím nejdůležitějším je ochrana přírodních zdrojů a předcházení tvorby odpadu. Každoročně se vyhazuje obrovské množství nepotřebných hraček, které končí na skládkách. Další důvody mají etický a sociální aspekt. Darování hraček těm, kteří si to nemohou dovolit, nás činí šťastnými a také a co je stejně důležité, učíme tím naše vlastní děti empatii a sdílení.

kam s nepotřebnými hračkami

Už víte kam s nimi?

Ponechat si, darovat, vyměnit, prodat nebo nechat zrecyklovat. To všechno jsou možnosti, jak naložit s hračkami, které už doma nepotřebujete. Vždy záleží na tom, v jakém stavu hračky jsou a zda má ještě smysl, aby si s nimi hrály další děti. Takové hračky by vždy měly být bezpečné, funkční, kompletní a čisté. Jejich další využití minimalizuje odpad a zároveň udělá radost někomu jinému, kdo hračky ještě využije.

Druhém kole najdete hračky, ze kterých už někde děti vyrostly, jinde ale ještě mohou udělat hodně radosti. Jsou ve velmi dobrém stavu, funkční, moderní a kvalitní. Dávejte spolu s námi hračkám další život. Budete z toho mít dobrý pocit a navíc uděláte radost nejen dalším dětem, ale také naší planetě. 🙂

Další články