5 důvodů proč číst dětem už odmalička

Proč číst dětem v 5 bodech

Slogan „Čtení tě mění“ se nejen hezky rýmuje, ale navíc je pravdivý. Začneme-li vést k četbě naše děti už odmalička, pomůžeme jim vybudovat si ke knihám pevný vztah. Proč tedy číst dětem? Níže najdete 5 opravdu pádný důvodů. 😉

Začít můžete už v těhotenství

Miminko ještě před svým narozením pozorně poslouchá, co se děje okolo něho. Rozpoznává hlasy a je schopné si pamatovat, pokud něco opakujete pravidelně; třeba pohádku nebo příběh, který mu pravidelně čtete přes spánkem. Pusťte se do oblíbených pohádek svého dětství a třeba budete překvapená, kolik silných zážitků z minulosti si tím připomenete.

A tady je 5 důvodů, proč ve čtení dětem pokračovat od jejich narození:

proč číst dětem v 5 bodech

1. Čtení rozvíjí mozek

Čtením vznikají neustále nová nervová spojení, zároveň se posilují ta stávající a to vše pomáhá k udržování zdravé paměti. Jakmile děti začnou chodit do školy, bude se jim snadněji učit a dosahovat školních úspěchů. Vedlejším efektem je, že obliba ve čtení zabraňuje vzniku závislosti na televizi a počítači.

2. Čtení pomáhá být šťastnějším a spokojenějším

Čtení dětem poskytuje dostatek prostoru pro rozvoj fantazie a představivosti. Uspokojuje tak jejich nejdůležitější emoční potřeby. Děti, které čtou, si dokáží lépe představit různé situace, místa a chování. Od svých knižních hrdinů se také mohou ledacos naučit. Od základních hodnot, jako jsou dobro a zlo, přes empatii, morálku a v neposlední řadě i zodpovědnost a řešení různých problémů. Získávají tak sebevědomí a stávají se samostatnějšími.

3. Čtením trávíme čas spolu

Díky společnému čtení si s dětmi tvoříme pevné pouto. Vytváříme si pravidelné „rituály“ (čtení na dobrou noc), na které společně těšíme. Malé děti nejen rády poslouchají, ale také si rády věci osahají. K tomu vám skvěle poslouží dotykové knížky, kde si děti zapojí i hmat. Knížky určené nejmenším dětem obsahují kromě příběhů a říkanek i interaktivní prvky, které děti ještě více vtahují do děje a dávají mu příležitost se stát jeho součástí.

4. Čtení rozšiřuje slovní zásobu

Čtení rozvíjí komunikační dovednosti dětí. Lépe pak tvoří věty a budují si slovní zásobu. Pomáhá správně vyslovovat a podporuje spisovný jazyk. Dává dítěti svobodu ve vyjadřování a může být únikem od nudy, neúspěchů a problémů.

5. Čtení od dětství buduje celoživotní návyk

Čtení odmalička formuje čtecí a písemné návyky a podporuje získávání vědomostí po celý další život. Je tak jednou z nejlepších investic do úspěšné budoucnosti našich dětí. 🙂

proč číst dětem v pěti bodech

I v Druhém kole najdete krásné knížky, které sice nejsou nové, ale na jejich kouzlu to nic nemění. Prozkoumejte naši nabídku dotykových, interaktivních, veršovaných nebo vzdělávacích knížek. Jejich nákupem uděláte radost nejen dětem, ale také naší planetě. 😉 A pokud vybíráte hračku pro miminko do 1 roku, přečtěte si článek Hračky z druhé ruky pro děti do 1 roku, mezi kterými najdete i tipy na první dětské knížky. 😉

Další články